Da li ste ikada čuli za crvene banane.? Vjerovatno, većina vas nije. E..pa da znate, osim žutih banana za koje svi dobro znamo postoje i crvene banane! Pravo ime ovih banana je Crvena Daka Banana (engl. Red Dacca Banana )…

Crvene banane rastu u Aziji i Južnoj Americi, a dobro su poznate u Australiji dosta su manje od žutih banana. Takođe dosta su mekše i slađe od banana na koje smo navikli a ukus crvenih banan podsjeća na malinu.

Najviše se jedu i omiljene su u Centralnoj Americi, gdje se i najviše izvoze. Banana naraste u visinu prosječno oko 7 m. Većina sorti su višegodišnje biljke. Crvena banana je još slađa, pa je idealna za torte kao i za voćne salate.

Beru se dok su još zelene, a dozrevaju u posebnim prostorijama, pa čak i u toku transporta. Sazrijevanje se može ubrzati stavljanjem banana u papirne kese. Inače kao i žute banane i crvene su omiljeno voće širom svijeta.

Banane su dobar izvor B6 vitamina, kao i rastvorljivih vlakana. Manje zrele banane sadrže više skroba, a manje šećera, a zrelije obrnuto. Crvene banane sadrže i određene količine kalijuma, mangana i dosta C vitamina. Dosta su kalorične i daju istu količinu kalorija kao krompir.

Negdje za bananu kažu da je lijek zato što redovna potrošnja banana koristi pravilnom varenju hrane. Redovnom upotrebom se smanjuje rizik od raka debelog creva, dojke i bubrega. Neki ljudi koriste unutrašnji deo kore od banane za poliranje zuba jer postaju belji i sjajniji.

Izvor: zanimljivostidana.com