Dosadne virusne prehlade mogu lako da nas izbace iz takta, pogotovo ako su česte i ako dugo traju. Uslijed virusne prehlade i kijavice dolazi do upale nosne sluznice, kada se javljaju kijanje, zapušen nos, curenje nosa…

Međutim, ako imate simptome kao što su jake glavobolje, kašalj i zapušenost obije nozdrve, moguće je da se radi o sinusitisu. Sinusitis je upala sinusa, koja se liječi medikamentima na uobičajen način. Na klasičnu medicinsku terapiju lijekovima ne reaguju svi na isti način.

Ukoliko lijekovi ne pomažu, potrebno je da se pristupi liječenju prirodnim preparatima od kojih je najbolja kamilica. Kamilica sadrži u sebi eterična ulja bogata azulenima, bisaboloidima i flavonoidima. Ovo su veoma važne ljekovite supstance koje na sinuse i upalu nosne sluznice djeluju protivupalno.

Za liječenje sinusitisa najbolje je primjeniti metod inhaliranja kamilicom. Na ovaj način uništavaju se bakterije u sluznici nosa. Da biste se inhalirali potrebno je da u posudu sa vrelom vodom ubacite kamilicu. Stavite lice preko posude i pokrijte se peškirom po glavi.

Lagano udišite paru na nos, a izdahnite na usta. Postupak ponavljajte sve dok se voda ne ohladi. Uveče prije spavanja ostavite posudu sa kamilicom na radijatoru u sobi u kojoj spavate, kako bi ona isparavala i kako biste na taj način olakšali disanje tokom noći

Izvor: navidiku.rs