Kada imate glavobolju,tablete ne moraju biti jedino rješenje problema. Postoji način sprječavanja glavobolje, akupresura (masiranje pojedinih tačaka), čiju su učinkovitost potvrdila mnoga istraživanja. Akupresura je jednostavan i siguran metod, čak i ako je niste nikada ranije probali.

Kada prstima pritišćemo određene tačke na tijelu, na dlanovima i stopalima npr. uklanjamo blokade koje smetaju protoku energije, te otklanjamo tegobe organima u čitavom tijelu.

 

Šest tačaka za sprječavnje glavobolje masiraju se od trideset sekundi do jedne minute. Tačku masiramo blagim pritiskanjem i kružnim pokretima.

Glavobolja nestane u roku od pet do deset minuta, što je i prosječno traanje jedne masaže. Dakle, ako imate glavobolju, smjestite se udobno, opustite se i počnite sa masažom sljedećih tačaka:

Točka trećeg oka smještena je između obrva. Ona, također, uklanja napetost i umor očiju.

Ako osjećate manjak energije, napetost i razdražljivost, masirajte ovu tačku.

Masiranjem simetričnih tačaka (koje su smještene ispod unutrašnjih krajeva obrva), osim sprječavanja glavobolje, možete spriječiti icurenje iz nosa i poboljšati vid. Masirajte te dvije tačke jednu minutu blagim pritiskanjem ili kržnim pokretima.

Masiranje točaka smještenih između nosa i usta (izvan širine usta),osim što sprječava glavobolju također, smanjuje napetost i zubobolju.

Masaža potiljka uklanjanja začepljenosti nosa, bolove u ušima i očima, jake migrene i glavobolje.

Iznad ušiju možete rupicu.Masiranjem ove tačke smanjujete bol u sljepoočnicama i otklanjate umor očiju.

Masiranjem tačke na dlanu, gdje je smještena”linija života” sa obje strane, tj. sa vanjske i unutrašnje, riješit ćete se, ne samo glavobolje, već i boli u leđima i upale vratnih mišića. Na ovakav način stimulišete određenu tačku koja stvara problem i oslobađate se bola.

(narodnamedicina.info)