Preslica je jako rasprostranjen korov koji se teško iskorjenjuje

Ubraja se u red paprati. U narodu je poznata i kao rastavič, konjski rep, koseterka, njivska preslica, poljska preslica, preslica, šutkavac. Raste u močvarnom tlu , na pjeskovitim livadama i poljima, i uzduž željezničkih nasipa.

Trajna podzemna stabljika crne je boje i poput niti širi se u dubinu i širinu. Jako je otporna i osim u ljekovite svrhe ne koristi se direktno u kuharstvu.  Stabljika je uspravna sa tankim i brojnim listovima u pršljenu pa je zbog toga zovu konjskim repom. Za lijek se skuplja cjela biljka.

Mnogostruka ljekovitost preslice bila je poznata još u starom vjeku. Jedno je od najboljih sredstava za liječenje bolesti pluća, posebno kod plućnih krvarenja i tuberkuloze pluća.

 

Preslica je veoma dobra u liječenju svih oblika malokrvnosti, jer pospješuje stvaranje crvenih krvnih zrnaca. Nezamjenjivo je sredstvo u lijječenju čira na želucu, fistula na debelom crijevu i drugih oblika čireva, zatim u lijječenju bolesti mokraćnih organa.

Uspjesi se postižu kod grčeva u mjehuru, slabog mjehura, bolnog mokrenja, zadržavanja mokraće, upale bubrega sa pojavom bjelančevina u mokraći, upale bubrežne nakapnice, krvarenja bubrega, kod hroničnog nadražaja mjehura sa pritiskom na mokrenje (kod žena), kod početne tuberkuloze bubrega i mjehura, piše prirodar.com.

Pomješana sa drugim biljkama koristi se u liječenju mnogih drugih bolesti.

(prirodnilijek.com)